The Lodge in de Woonkrant Telegraaf

Trost zijn we op het artikel over onze blokhut The Lodge in de Telegraaf. De redactie van de woonkrant Telegraaf vond onze blokhut zo uniek dat zij daar een mooie reportage van gemaakt hebben. Hieronder kunt u het artikel lezen. We willen de redactie van de Telegraaf Woonkrant bedanken.

Als een cowboy in Twente

Binnenkijken bij Harm Schepers en Hannie

Waar het precies vandaan komt weet Harm Schepers zelf eigen ook niet precies, maar dat hij een diepe fascinatie heeft voor Canadese en Finse blokhutten, dat staat vast. “Ik vind het zo bijzonder, het is eigenlijk het begin van hoe een huis is ontstaan. Na de hut van takken, komt eigenlijk de blokhut. Het is de absolute basis van de woningbouw. En het werkt nog steeds!” De politieman die de ene na de andere buitenlandse missie op zijn naam schreef, besloot uiteindelijk om zelf de zaag en de bijl ter hand te nemen en bouwde zijn eigen droomwoning van de grond af op. Het woonhuis 1.0 zal maar zeggen. En niet met bloed, zweet en tranen, maar trots, zweet en passie. Het was tijdens zijn vele fietsvakanties met zijn vriendin Hannie dat zijn liefde voor de blokhut groeide. “We hebben door heel Europa gefietst en overal kom je wel eens een echte blokhut tegen. Dan stonden we die altijd uitgebreid te bekijken. Op welke manier is het gemaakt? Hoe steekt deze in elkaar? Hoe is de indeling?” Uiteindelijk waren het de lege avonden tijdens de politiemissie in Afghanistan waarin Harm een uitgebreid bouwplan maakte voor zijn eigen blokhut.

De inspiratie voor een blokhut

Met inspiratie, opgedaan door heel Europa, maakte hij zelf een blokhutontwerp. Met twee kamers, een badkamer en een verlaagde slaapkamer plus grote veranda. “Ik heb op mijn eigen computer alle maten en zaagsneden van het huis uitgedacht. Er waren 500 inzagingen per balk nodig. De houtleverancier heeft voor de grootste zaagsneden gezorgd. Voor de overige heb ik een speciaal frame gemaakt waar de balken in konden liggen.” Toen zijn Hannie in april dit jaar voor haar werk bij de politie driekwart jaar naar Curaçao vertrok ging Harm aan de slag. Op een in de buurt gelegen recreatiepark in het Twentse Bruinehaar bouwde hij met eigen handen ‘The Lodge’ op. “Prachtig om zo’n huis omhoog te zien komen, laag voor laag.” En de inrichting? “Nou, da’s meer Hannie’s afdeling”, erkent Harm. “Daar heb ik net genoeg verstand van om te zien dat ze het goed heeft gedaan. Stoer en passend!”

Woonvraag

Resideren in een blokhut. Harm Schepers krijgt vaak de vraag of dat niet koud is, zo’n enkele wand van boomstammen. “Maar dat is het dus helemaal niet”, zegt Harm. “Het is juist ideaal. Een echte blokhut is in de winter warm en in de zomer koel. Dat komt doordat het hout als het ware ademt. Het reguleert zelf de vochthuishouding in huis en juist dat zorgt voor een fijn binnenklimaat. De wanden worden bijna nooit nat, dat komt door de overstek van het dak. Natuurlijk heb je hier en daar wel een kiertje naar buiten, maar dat maakt niet uit. Het huis zorgt zelf voor de juiste luchtvochtigheid. Het is echt een huis waar je zomaar 54 jaar geen omkijken naar hebt. We verhuren The Lodge ook geregeld, ook net nog toen het zo koud was hier. Geen enkel probleem!”

Nooit de deur uit

Lang hoeft Harm niet na te denken over wat er nooit weggaat aan The Lodge. “De blokhut zelf gaat nooit weg. Het is zo’n eyecather, hij is zo mooi, misschien dat ik hem ooit wel zal verkopen maar nee, dat is niet de bedoeling. En ook al zou ik hem verkopen dan zou ik meteen een nieuwe maken. Voor mezelf of voor een ander, dat maakt me niet eens uit. Want vooral het model vind ik schitterend en is ook uniek in Nederland. Je ziet wel blokhutten met zo’n laag kamertje aan de zijkant, maar dat is dan een laag berghok. Wij hebben dat uitgegraven en er een verlaagde kamer van gemaakt. Ik ben er echt aan verknocht.”

Wie: Harm Schepers en Hannie | Wonen: Blokhut | Woonvraag: Koud? | Productie door: Berber Govaars | Fotografie: René Bouwman