The Lodge in weekkrant de Koerier

In maart 2016 is er een reportage verschenen in weekblad de Koerier van Den Ham en omstreken. Toch leuk om onze vakantiewoning The Lodge waar we zo trots op zijn in een reportage terug te zien in een krant als de Koerier. Lees hieronder het hele artikel
Artikel-over-the-lodge-in-weekblad-de-Koerier

Je hebt tweehonderd boomstammen van zes meter lang en bouwt een lodge!

Als je met Harm Schepers en Hannie over de natuur begint dan lijkt er geen einde aan het gesprek te komen. En als je over hout begint dan beginnen de ogen van Harm te fonkelen van plezier.

door: Anja de Jager

Bruinehaar – Het stel, dat bij de politie werkt, heeft iets met de natuur. Door de vele fietstochten door vooral Europa hebben Harm en Hannie veel ervaringen opgedaan om zo aan de slag te kunnen hun eigen rustpunt in de natuur te kunnen creëren. “We zagen tijdens deze rondzwervingen door Europa de prachtigste Finse woningen en allemaal van hout. Mooie chalets die in de bossen stonden en aan mooie blauwe meren. De mensen die daar wonen genieten echt van de rust. En dat was voor mij ook de insteek om een blokhut te gaan bouwen in de natuur.”

Inmiddels zijn er twee klaar. Een kleinere bij het woonadres in Bruinehaar en een prachtig exemplaar op camping de Postoeve in Den Ham. De laatste is een lodge geworden met twee slaapkamers en een luxe badkamer, zitkamer en keuken en wordt voorzien van energie door middel van zonnepanelen.

De passie voor hout

Harm vertelt wat hij met hout heeft: “Het leeft en het geeft in de zomer koelte en in de winter warmte. Het wordt door de mens immers al zo lang de aarde draait gebruikt om er iets van te maken. Bovendien is het een gemakkelijk te hanteren product. Er staan bijvoorbeeld houten woningen over de gehele wereld die 500 jaar of langer geleden al zijn gebouwd, maar deze staan nog altijd als een paal overeind. Met de juiste behandeling is hout dan ook eigen onverwoestbaar.

Zelf een blokhut ontwerpen en bouwen

Drie jaar geleden ontstond bij Harm het plan om de hut in Den Ham te bouwen. “Ik zat een lange tijd in Afghanistan voor een missie om de politie daar, op te gaan leiden”, gaat Harm verder met zijn verhaal. “Tijdens de rustige avonduurtjes heb ik toen de tekeningen en ontwerpen gemaakt en allemaal op de computer uitgewerkt. Alles moest tot in alle details kloppen want je gaat aan het werk met tweehonderd ronde boomstammen van zes meter lang. Daarvoor moeten honderden boringen worden gemaakt. Het was een hele klus.”

Een mooi bouwproject en uniek voor ons land

Maar uiteindelijk is het model dan ook schitterend geworden. “Het is een mooi bouwproject en uniek voor ons land want zo’n hut staat nergens. Het huis heeft alles mee en zorgt voor de juiste luchtvochtigheid; het is echt een huis waar je in geen zestig jaar omkijken naar hebt. We hebben alles uitgegraven en zodoende gezorgd voor een verlaagde kamer. Wat betreft de gezellige inrichting van het huis, daar heeft Hannie zich mee bemoeit want dat kan ze veel beter dan ik.”