Pittige MTB route Sibculo

Een pittige mountainbike route voor gevorderden vindt u in Sibculo, maar liefst 30 km lang en een hele uitdaging voor de stoere moutainbiker die meer wil. Voor de gevorderde mountainbiker een must om te proberen. Zie onderstaand deze pagina het krantenartikel van 29 oktober 2018 uit de Tubantia.
pittige mtb route in Sibculo

Mountainbikeroute die niet voor groentjes is

SIBCULO – Sibculo krijgt binnenkort een zware mountainebikeroute. Dankzij de wielerclubs WTC Vroomshoop, SWC Twenterand en vooral Westerhaarder Wim Runhart.

Regelmatig heuvel op, haarscherpe bochten en steile afdalingen. Hoogteverschillen, bos, water en piepkleine zandstrandjes, de nieuwe mountainbikeroute rond de Spartelvijver in Sibculo oogt bijna on-Nederlands. WTC Vroomshoop en SWC Twenterand sloegen de afgelopen maanden de handen ineen en dankzij hen werd een langgekoesterde wens waarheid. De 30 kilometer lange route is bijna gereed.

Pittig

„Op Strava (de route-app voor onder meer mountainebikers, red.) is  de baan nu al een donkerrode vlek. Er wordt op de delen waar dat kan al gefietst”, zegt Martin Lambers van WTC Vroomshoop. Wim Runhart knikt, hij is de aanjager van de plannen. Hij meldt echter met klem dat de baan niet voor groentjes is. „Iemand zei al: ‘Hier ga je echt op kapot’. Het is ook absoluut geen parcours voor beginners. Daar gaan we ook voor waarschuwen.”

Routenetwerken Twente subsidieert de route en zorgde voor het materiaal. Vrijwilligers van SWC Twenterand legden het parcours aan, terwijl WTC Vroomshoop de route gaat beheren. Door die nauwe samenwerking is Sibculo voortaan rechtstreeks gekoppeld aan mountainbikeroutes in het Springendal, het Vechtdal en Het Lageveld. Het houdt in dat mountainbikers aan één stuk lange routes kunnen fietsen. Daarmee gaat een droom van Runhart in vervulling.

Hij begon in 2010 met de plannen, verzamelde een werkgroep om zich heen, maar liep telkens tegen een muur van vergunningen en regelgeving op. „Deze route heeft me bijna mijn huwelijk gekost. Ik was er zo van bezeten, er elk moment mee bezig. Mijn vrouw begreep het niet. Pas toen ik vorig jaar ten val kwam, 500 berichtjes kreeg en 27 fruitmanden van allerlei mensen uit de mountainbikewereld, toen snapte ze het. ‘Nu begrijp ik waarom je ermee doorgaat’, zei ze.” Toen WTC Vroomshoop zich aansloot, en met name Vroomshoper Martin Lambers, ging het snel. „Ik ben een doener. Martin is de man van de vergunningen”, vertelt Runhart.

Opening

De officiële opening volgt in december of januari. De laatste hand wordt nu aan de baan gelegd, met onder meer vlonders. Die zijn nodig op plekken met mul zand, zodat je met je fiets door kan. Eén hindernis is heel speciaal: de Erik Wessels-singletrack, met een steile afdaling van pakweg 10 meter. „Dat was een wens van Erik”, zegt Runhart.

Erik Wessels was zijn kompaan, hij verloor hem in 2017. Wessels raakte bevangen door de hitte tijdens een mountainbiketocht in Zuid-Afrika. Hij werd onwel en vond de dood. Erik was ook een voorvechter van een mountainbikeroute in Sibculo. „Daarom vernoemen we het laatste deel van de route naar hem. Het deel dat eindigt nabij de begraafplaats, zijn laatste rustplaats.”

Vorderingen volgen

Volg de vorderingen  op de Facebookpagina MTB-route Sibculo Zand en Veen

Volg de vorderingen van de MTB route Sibculo >

Goed onderhouden en aangegeven mountainbike route sibculo

Goed onderhouden en aangegeven

mountainbike sibculo 30 kilometer route

30 km route

Bekijk ook de andere mtb routes in de omgeving van Den Ham

Bekijk ook andere mountainbike routes die goed bereikbaar zijn vanuit Den Ham. We hebben de mooiste routes voor u verzameld.

ga naar de mountainbike routes in de buurt van Den Ham >